Sabtu, 6 Julai 2013

Kangkung Goreng Belacan


Kangkung Goreng Belacan
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

2 ikat kangkung (dipotong dan dibersihkan)
5 biji cili padi (kisar)
1 biji cili besar (kisar)
Seketul belacan sebesar ibu jari (kisar)
Sedikit ikan bilis (tumbuk/kisar kasar)
Garam secukup rasa
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)
Hirisan cili besar
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan :

Kisar cili padi, cili besar dan belacan... Setelah halus, baru masukkan ikan bilis dan kisar sekejap... sebab nak bagi ikan bilis tu kasar-kasar sikit... Sambil tu, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan... Masukkan bahan yang telah dikisar tadi.... Masak hingga pecah minyak... Masukkan kangkung dan kacaukan... Masak hingga kangkung layu... Masukkan garam secukup rasa... tak perlu banyak sebab ikan bilis dah masin... Lastly, masukkan hirisan cili besar dan kacau seketika... Ok, siap untuk dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...