Bahan-bahannya :
3 ketul ikan keli yang dipotong dan dibersihkan
1/2 biji kelapa (perah santannya-asingkan yang pekat dan cair)
3 ulas bawang merah (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
2 keping asam gelugor
Sedikit serbuk kunyit
6-7 biji cili padi
Sehelai daun kunyit (disimpulkan)
5 ulas jering (dihiris nipis)
Garam secukup rasa
Cara penyediaannya pula :
Masukkan santan cair ke dalam periuk... Masukkan bawang merah yang telah dihiris, serbuk kunyit, serai, cili padi, asam keping dan daun kunyit yang telah disimpul.... Rebuskan hingga mendidih..... Masukkan jering dan masak seketika... Masukkan pula ikan keli dan rebus lagi hingga masak... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan santan pekat dan perlahankan api untuk elakkan kuah pecah minyak... Biarkan di atas api perlahan seketika..... Dah masak boleh la dihidangkan.......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan